Aurul este un metal extraordinar, cu calitati unice. Acest metal dur de o culoare galbena uluitoare in forma lui nativa, este de asemenea si foarte rezistent impotriva ruginii si coroziunii. Desi foarte dur, este si cel mai maleabil dintre toate metalele pretioase.

Iata mai jos cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de a achizitiona o bijuterie din aur.

Puritate

Aurul pur este foarte moale pentru bijuteriile de zi cu zi, de aceea acesta se aliaza cu alte metale precum argintul, cuprul si zincul pentru cresterea duritatii si durabilitatii. Caratul este unitate de masura a aurului si indica puritatea, sau cantitatea de aur curat continuta intr-un aliaj egala cu a 24-a parte din masa totala. Aurul fin (pur) are 24K, adica 100% aur.

Valmand lucreaza bijuterii din aur de 18k sau 14k. Aurul de 18k este compus din 75% aur fin ce este aliat cu alte metale, astfel incat bijuteriile sa aiba o duritate mai mare pentru purtarea lor zi de zi. Aurul de 14k contine 58.5% aur fin si 41,5% alte metale.

bijuterii-aur-sau-platina-8

Culoare

Culoarea aurului este determinata de doi factori:

  1. Tipul metalului cu care este combinat (aliat)
  2. Procentajul separat al fiecarui aliaj in raport cu procentajul aurului (carataj)

Aurul Galben si Roz

Aurul fin combinat cu cele mai folosite aliaje, cuprul ce are o saturatie rosiatica, si argintul de o saturatie verzuie, ofera unei bijuterii acel galben stralucitor. Acest tip de aur nu necesita rodinare, el devine stralucitor si isi pastreaza culoarea doar prin finisare.

Aurul Alb

Pentru a face bijuterii din aur alb, aurul fin este combinat cu aliaje ale metalelor ce au nuanta alba in forma nativa, dupa care sunt placate cu un element foarte dur numit Rodiu.

Desi foarte rezistent, si acesta se poate duce in timp. Rodinarea (placarea cu rodiu) este un proces simplu, oferit de Valmand pentru a reface stralucirea bijuteriilor din aur alb, ori de cate ori este nevoie.

Iata diferenta dintre aurul alb nerodinat (stanga) si rodinat (dreapta)

bijuterii-aur-sau-platina-9

Ingrijire

Aurul, fiind un element natural, este afectat de compusii chimici din produsele cosmetice care il pot afecta, chiar deteriora. Va recomandam sa nu purtati bijuteriile cand folositi astfel de produse. Pentru curatarea bijuteriilor puteti folosi o carpa moale, inmuiata intr-o solutie apoasa de sapun delicat.

Valmand recomanda sa apelati la un bijutier pentru curatarea profesionala a bijuteriilor din metale pretioase cu diamante sau pietre naturale pretioase.

Platina este cel mai nobil metal folosit la crearea bijuteriilor.

Spre deosebire de aurul alb (ce are in componenta sa aur galben si aliaj specific alb), platina are culoarea naturala alba astfel incat nu e nevoie de rodinarea ei pentru a obtine o stralucire deosebita. Bijuteriile din platina doar se lustruiesc, obtinandu-se astfel o nuanta ce nu va disparea niciodata. In plus, spre deosebire de aur, nu exista persoane alergice la Platina.

Comparativ cu aurul de 14/18k, unde densitatea aurului fin (pur) din componenta finala a bijuteriei este de 585/750 unitati / mie, in cazul bijuteriilor din platina, aceasta se regaseste in proportie de 95% (restul de 5% fiind alte metale). Procedurile de turnare si finisare a bijuteriilor din platina sunt mult mai complexe si delicate decat in cazul aurului alb. Din aceste motive, o bijuterie din platina o sa fie intotdeauna mai costisitoare decat una din Aur, dar si mai pretioasa si mai rezistenta in timp.

Daca reconditionarea unei bijuterii din Aur necesita refinisare si eventual (in cazul Aurului alb) rerodinare, in cazul platinei, pentru a-i reda stralucirea dupa ce timpul si zgarieturile si-au lasat amprenta, tot ce trebuie facut este sa fie spalata.

Nu sunt produse în această categorie.