În ultimii ani tot mai mulți clienți ne-au întrebat care este diferența dintre aurul de 14k și cel de 18k. Ne bucurăm să vedem că există din ce în ce mai mult interes în a cunoaște lumea bijuteriilor. Așa cum am spus mereu, doar cu educație putem ajunge să apreciem împreună o bijuterie veritabilă. Și doar așa le vedem la adevărata lor valoare, ca fiind obiecte de artă.


De unde a pornit curiozitatea față de aur?


Unii dintre voi și-au spus de mai multe ori: să aleg aur de 14k sau de 18k?

Dar să cunoaștem aurul înainte de toate.


În forma sau pură aurul este unul dintre elementele cel mai puțin reactive. „K” (ori „kt” în anumite situații) e prescurtarea de la „karate”și reprezintă procentul de aur pur din aliaj. Da, mai multe metale pot avea „karate”, simbolizând faptul că au și aur în compoziție. E foarte important să nu confundăm „kt” cu „ct”, cea din urmă fiind unitatea de măsură pentru pietre prețioase/semiprețioase și 1 ct înseamnă 0.2 grame.


Aurul de 18 karate are un preț mai mare dintr-un motiv foarte simplu și evident: conține o cantitate mai mare de aur pur, comparativ cu cel de 14k. Cum se face calculul? Din o mie de părți 750 sunt de aur pur și 250 din alte aliaje. În cazul aurului de 14 karate calculul arată așa: 585 părți din aur pur și 415 din aliaje. Aurul de 24k are puritate de 100%, adică 1.000 părți aur, fără aliaje.


E foarte important de știut că din aurul de 24 de karate nu se fabrică bijuterii prea des, acesta având o duritate mică și fiind moale.


Este aurul de 14k mai dur?

inel de logodna din aur cu diamante

Unii clienți consideră că aurul de 14k este mai dur, dar e foarte posibil să fie un concept înțeles greșit. Sunt producători de bijuterii și accesorii care folosesc aur de 18 karate și reușesc să le facă foarte dure, rezistente și să strălucească mai mult timp, folosind aliaje master și tratamente speciale.

Bijuteriile de 18k dintr-o singură culoare (roz, galben sau alb) au o duritate mai mare decât aliajele similare din 14k. Bijuteriile în două culori au o duritate mai mică, iar cele în trei culori și mai mică datorită mixului de aliaje.


La Valmand ne mândrim cu faptul că folosim o tehnologie de ultimă oră pentru a păstra rezistența și strălucirea bijuteriilor pentru cât mai mult timp.

Fiind amestecat cu alte elemente, aurul de 14 karate reacționează mai repede la agenți chimici și transpirație, lucru care poate duce la decolorarea bijuteriei. Ăsta este unul din principalele motive pentru care cei mai mulți preferă aurul de 18k.


Preconcepții vizavi de preț


De cele mai multe ori bijuteriile de brand sunt mai scumpe decât unele de non-brand și unii clienți consideră că plătesc „firma” și că totul e o strategie de marketing. Din fericire lucrurile nu stau întotdeauna așa. De cele mai multe ori prețul mai mare este justificat de calitatea materialelor folosite, în special când vine vorba de aliaje și tratamentele speciale la care este supusă o bijuterie. Două bijuterii pot semăna foarte mult, dar în timp se va vedea, uneori cu ochiul liber, care a fost realizată cu materiale de calitate și care nu.


De asemenea, există o vorbă din popor care spune că „bijuteria împrumută din firea celui care o poartă”. Ăsta e un mod foarte drăguț și poetic de a atrage atenția iubitorilor de bijuterii să fie atenți cu ele pentru că aurul se poate zgâria și deforma foarte ușor. Chiar dacă este un obiect neînsuflețit trebuie să ținem mereu cont de două aspecte importante atunci când ne raportăm la o bijuterie: contextul în care a fost oferită și sentimentele care au stat la baza gestului. Prețuirea bijuteriei înseamnă respectarea acestor două elemente cruciale.


În ciuda faptului că aurul se poate deforma sau deteriora (mai ales dacă este achiziționat de la un producător neautorizat și neprofesionist) acesta rămâne o opțiune foarte bună pentru bijuterii, chiar și în varianta de 14k, aceasta fiind preferată de obicei pentru cercei, pandantive și accesoriile de ocazie. Pentru verighete și inele de logodnă se recomandă aurul de 18k.