Iată tot ce e bine să cunoașteți când achiziționați un diamant colorat.

Marea majoritate a diamanteleor colorate folosite în bijuterii  (la nivel global) sunt diamante care au suferit un proces permanent și ireversibil de tratare prin iradiere și/sau HTHP (temperatură mare - presiune mare). Pentru că în natură există un număr extrem de redus de diamante colorate, a căror culoare finală să fie produsă de natura însăși, ca urmare a combinației dintre factorii presiune + temperatură + impurități în cadrul structurii de carbon, acestea sunt piese de muzeu și/sau atât de impure (conțin incluziuni mari, praf, crăpături etc), încât nu se pot folosi pentru înfrumusețarea unei bijuterii, în ciuda unei culori existente.

Pentru că diamantele colorate natural sunt extrem de rare, sunt deci și extrem de scumpe.
De exemplu, un diamant colorat natural în albastru de 1.0ct costă aproximativ 500.000-600.000 $. Da, cinci sute de mii de dolari.

Dar nu toate sunt și naturale. O mult prea mare parte din bijuterii folosește diamante create integral în laborator.
VALMAND FOLOSEȘTE DOAR DIAMANTE NATURALE, DIAMANTE CARE S-AU FORMAT ÎN SOL ÎN URMA A MILIOANE DE ANI DE PRESIUNE ȘI TEMPERATURĂ ÎNALTĂ.
                                            
Spre deosebire de diamantul incolor (alb), a cărui culoare este gradată de la D (incolor perfect, fără nuanțe de gri sau galben ) la Z, culorile principale ale diamantelor colorate folosite pentru bijuterii sunt:


Culoarea diamantului
Roz
Gri
Albastru deschis
Albastru inchis
Verde inchis
Verde deschis
Galben
Maro (coniac)
Negru
 
Elementul
Mangan
Hidrogen
Bor
Aluminiu
Crom
Azot
Litiu
Fier
Grafit


Toate sunt diamante naturale, dar au în componența lor, pe lângă carbon, și alte elemente chimice: mangan, hidrogen, aluminiu, bor, crom, azot, litiu, fier, grafit etc.
Prezența acestor elemente, alături de ce ar fi considerat un diamant pur incolor (100% teoretic carbon), permite ca sub acțiunea iradierii și/sau a tehnicilor HTHP să le fie accentuată și rearanjată structura atomică, diamantele colorate ajungând să aibă o sesizabilă culoare de negru, albastru, roz etc.
Există peste 250 de nuanțe și intensități de culoare ce rezultă în funcție de metodele și timpii de tratare.

Tehnica de specialitate, temperaturile extreme (în jurul a 2.000 de grade Celsius, în funcție de ce nuanță se dorește a se obține), timpii mari de prelucrare (săptămâni - luni) fac ca diamantele colorate să aibă de multe ori prețuri comparative cu cele aproape incolore extrase din pământ și nesupuse tratamentelor.
Iradierea cu ajutorul ciclotronului : Este cea mai veche tehnică folosită (1940). În acest caz, protoni aduși într-o stare puternică de excitare prin alternarea voltajului în cadrul unui câmp magnetic puternic și focalizați în cadrul unui Ciclotron (accelerator folosit în fizica nucleară) bombardează diamantul, rezultând o nuanță verzuie sau galbenă cu nuanțe orange-maronii, în funcție de temperaturile la care este expus diamantul dupa bombardament.
Iradiereaprin raze gamma este cea mai accesibilă și sigură metodă, dar tratamentul durează și luni de zile. Prin bombardarea diamantului cu Cobalt-60 (izotop radioactiv), se obține nuanța albastru-verzulie.
Iradierea cu electroni se întâmplă când electroni trimiși către diamant prin cadul unui accelerator linear creează cantități mari de energie ce penetrează diamantul.  Este cea mai folosită metodă și produce culorile galben, albastru, verde și negru.
Iradierea cu neutroni se face trimițând neutroni cu viteză către suprafața diamantului, aceștia penetrează doar aproximativ 1mm în corpul diamantului. În funcție de diamantul folosit, se obține culoarea albastru, albstru-verzui sau verde.

Concluzii:
Un diamant colorat obținut prin HTHP și/sau prin iradiere:
- își păstrează culoarea definitiv
- culoarea este uniformă și distribuită în întreg diamantul
- nu este un diamant creat în laborator, el este 100 % natural, de proveniență naturală, căruia i s-a accentuat culoarea exsistentă deja în el
- deși în urma procedurilor se obține un diamant colorat, el are același indice de reflacție a luminii ca și un diamant incolor (excepție evident diamantul negru)
- nu devine radioactiv

Întreținere și folosire:
Diamantele iradiate nu prezintă niciun risc în folosire, nu necesită atenție specială în conditiile unei purtări și uzuri normale.
Culoarea nu se va schimba de-a lungul timpului.  Este recomandat însă să nu fie expuse temperaturilor de peste 450 grade Celsius, motiv pentru care necesită o atenție deosebită atunci când bijuteria este întreținută în garanție (modificare la măsură, curățare etc.)
La VALMAND, beneficiați de garanția întreținerii pe viață.

Nu sunt produse în această categorie.