Dupa cum ați citit în pagina „Cum alegeți un diamant”, există multe atribute ale unui diamant care sunt luate în considerare atunci când i se stabilește prețul. La fel se întâmplă în cazul oricărei pietre prețioase. Greutatea lor se măsoară în carate, însă când vine vorba despre dimensiune, intervin mai multe variabile care dictează prețul.

Mai mare nu înseamnă neapărat mai bun sau mai scump. În pagina despre care am amintit în rândurile de mai sus, am explicat cum se poate obține un diamant de o calitate bună la un preț accesibil, motiv pentru care vă recomandăm să parcurgeți cu atenție informațiile respective.

Dimensiunea diamantelor depinde, în mare măsura, de forma pe care o alegeți. Există mai multe tipuri de forme, despre care vom discuta în cele ce umează. Trebuie făcută clar diferența dintre formă și tăietura pietrelor prețioase. Tăietura este modul în care bijutierul prelucrează un diamant sau un alt tip de piatră prețioasă, astfel încât să-i maximizeze calitățile. Forma însă, este reprezentată de geometria lui.

Astfel, avem următoarele forme pe care le poate avea un diamant, împreună cu dimensiunile aferente:


Am preferat să păstrăm denumirile în engleză, deoarece reprezintă un consens internațional, arta bijuteriei fiind una de nivel mondial și care a adoptat, în mare, un limbaj ce poate fi înțeles de către toată lumea.

Cum puteți afla dimensiunea unui diamant sau a unei pietre prețioase?
Rezultatele cu o acuratețe înaltă pot fi măsurate doar de un expert. Există puncte speciale între care se măsoară distanța, fiecare formă avându-le pe ale sale. Vă punem la dispoziție un mic grafic menit să vă ghideze în această direcție.


În general, pietrele prețioase sunt măsurate pe latura cea mai mare. Dacă ele sunt simetrice (rotunde, de exemplu), o singură măsurătoare este suficientă, în genere. Însă restul formelor au nevoie de 2 sau mai multe măsurători. În imaginea de mai jos puteți observa modul corect de a măsura tipurile de pietre prețioase și diamante:


Compararea dimensiunilor pietrelor prețioase
În momentul în care ați efectuat măsurătoarea corectă, veți putea afla și caratele aproximative pe care piatra le are. Rețineți că o măsurătoare exactă poate fi realizată doar de către un expert, folosind ustensile specifice și luând în considerare și adâncimea pietrei.
Dimensiunea și greutatea pietrelor prețioase
În imaginea de mai jos, puteți compara dimensiunea cu greutatea aproximativă:


De ce să măsurați dimensiunea?
Informațiile următoare vă pot ajuta pentru a verifica autencitatea spuselor celui de la care ați achiziționat bijuteria. Există însă și alte aspecte de care trebuie să țineți cont:
GIA măsoară diamantele rotunde în 2 puncte, de obicei, pentru că nicio piatră prețioasă nu are o formă perfectă. De exemplu, dacă doriți să cumparați o piatră de 1 carat, GIA va afișa pe graficul său o dimensiune de 6.1 x 6.2. La măsurătoare însă, este posibil să aflați că are 6.5. Ce înseamnă acest lucru? Aici intervine adâncimea, variabila despre care discutam mai sus, ceea ce înseamnă că diamantul dumneavoastră este mai adânc decât cel standard.

Vă mulțumim că alegeți să vă informați asupra diamantelor și pietrelor prețioase de pe www.valmand.ro!

Nu sunt produse în această categorie.