Dimensiunea pietrelor pretioase si a diamantelor

Dupa cum ati putut citi in pagina „Cum aleg un diamant?”, exista multe atribute ale unui diamant care sunt luate in considerare atunci cand acestuia i se stabileste pretul. La fel se intampla in cazul oricarei pietre pretioase. Greutatea acestora se masoara in carate, insa cand vine vorba despre dimensiune, intervin mai multe variabile care sunt luate in considerare pentru a stabili pretul.

Mai mare nu inseamna neaparat mai bun sau mai scump. In pagina despre care am vorbit in randurile de mai sus am explicat cum se poate obtine un diamant de o calitate buna la un pret accesibil, motiv pentru care va recomandam sa cititi cu atentie informatiile respective.

Dimensiunea diamantelor depinde, in mare masura, de forma pe care o alegeti. Exista mai multe tipuri de forme, despre care vom discuta in randurile care urmeaza. Trebuie facuta clar o diferenta intre forma si taietura pietrelor pretioase, inainte. Taietura este felul in care un bijutier prelucreaza un diamant sau un alt tip de piatra pretioasa, astfel incat sa maximizeze calitatile acesteia. Forma, insa, este reprezentata de geometria acestuia.

Astfel, avem urmatoarele forme pe care le poate avea un diamant, impreuna cu dimensiunile aferente:

Preferam sa pastram denumirile in engleza, deoarece acesta este un consens international, arta bijuteriei fiind una de nivel mondial si care a adoptat, in mare, un limbaj ce poate fi inteles de catre toata lumea.

Cum puteti afla dimensiunea unui diamant sau a unei pietre pretioase?

Rezultatele cu o acuratete inalta pot fi masurate doar de un expert. Exista puncte speciale intre care se masoara distanta, fiecare forma avandu-le pe ale sale. Totusi, va punem la dispozitie un mic grafic care sa va ghideze in aceasta directie.

In general, pietrele pretioase sunt masurate pe latura cea mai mare. Daca ele sunt simetrice (rotunde, de exemplu), o singura masuratoare este suficienta, de obicei. Insa, restul formelor au nevoie de 2 sau mai multe masuratori. In imaginea care urmeaza puteti sa observati modul corect de a masura aceste tipuri de pietre pretioase si diamante:

Compararea dimensiunilor pietrelor pretioase

In momentul in care ati efectuat masuratoarea corecta, veti putea afla si caratele aproximative pe care acestea le are. Totusi, retineti ca o masuratoare exacta poate fi facuta doar de catre un expert, folosind ustensile specifice si luand in considerare si adancimea acestuia.

Dimensiunea si greutatea pietrelor pretioase

In imaginea de mai jos puteti compara dimensiunea cu greutatea aproximativa:

De ce sa masurati dimensiunea?

Aceste informatii va pot ajuta pentru a verifica autencitatea spuselor celui de la care ati cumparat bijuteria dumneavoastra. Totusi, exista si alte lucruri de care trebuie sa tineti cont:

GIA masoara diamantele rotunde in 2 puncte, de obicei, pentru ca nici o piatra pretioase nu are o forma perfecta. De exemplu, daca doriti sa cumparati o piatra de 1 carat, GIA va afisa pe graficul sau o dimensiune de 6.1 x 6.2. La masuratoare, insa, este posibil sa aflati ca al dumneavoastra are 6.5. Ce inseamna acest lucru? Aici intervine adancimea, variabila despre care discutam in randurile de mai sus, ceea ce inseamna ca diamantul dumneavoastra este mai adanc decat cel standard.

Va multumim ca alegeti sa va informati asupra diamantelor si pietrelor pretioase de pe www.valmand.ro!

Nu sunt produse în această categorie.