Menu
Coşul tău

Despre bijuteriile din aur sau platină

Aurul este un metal extraordinar, cu calități unice. Acest metal dur, de o culoare galbenă uluitoare în forma lui nativă, are o rezistență ridicată împotriva ruginii și coroziunii. Deși foarte dur, rămâne cel mai maleabil dintre toate metalele prețioase.

Iată mai jos cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a achiziționa o bijuterie din aur.

Puritate
Aurul pur este foarte moale pentru bijuteriile de zi cu zi, de aceea se aliază cu alte metale precum argintul, cuprul și zincul, pentru creșterea durității și durabilității. Caratul reprezintă unitatea de măsură a aurului și indică puritatea sau cantitatea de aur curat conținută într-o bijuterie, egală cu a 24-a parte din masa totală. Aurul fin (pur) are 24K, adică 100% aur.
Casa de bijuterii Valmand® lucrează bijuterii din aur de 18k sau 14k. Aurul de 18k este compus din 75% aur fin, aliat cu alte metale, astfel încât bijuteriile să aibă o duritate mai mare pentru purtarea lor zi de zi. Aurul de 14k conține 58.5% aur fin și 41,5% alte metale.


Culoare
Culoarea aurului este determinată de doi factori:
1.Tipul metalului cu care este combinat (aliat)
2.Procentajul separat al fiecărui aliaj în raport cu procentajul aurului (carataj)

Aurul galben și roz
Aurul fin, combinat cu cele mai folosite aliaje: cuprul, ce are o saturație roșiatică, și argintul, de o saturație verzuie, oferă unei bijuterii acel galben strălucitor. Acest tip de aur nu necesită rodinare, el devine strălucitor și își păstrează culoarea doar prin finisare.

Aurul Alb
Pentru a face bijuterii din aur alb, aurul fin este combinat cu aliaje ale metalelor ce au nuanță albă în forma nativă, după care sunt placate cu un element foarte dur numit Rodiu.
Deși foarte rezistent, și acesta se poate duce în timp. Rodinarea (placarea cu rodiu) este un proces simplu, oferit de Valmand® pentru a reface strălucirea bijuteriilor din aur alb, ori de câte ori este nevoie.
Remarcați mai jos diferența dintre aurul alb nerodinat (stânga) și rodinat (dreapta):
 

Platina
Platina este cel mai nobil metal folosit la crearea bijuteriilor.
Spre deosebire de aurul alb (care include în componența sa aur galben și aliaj specific alb), platina are culoarea naturală albă, astfel încât nu necesită rodinare pentru a obține o strălucire deosebită. Bijuteriile din platină doar se lustruiesc, obținându-se astfel o nuanță ce nu va dispărea niciodată. În plus, spre deosebire de aur, nu există persoane alergice la platină.

Comparativ cu aurul de 14/18k, unde densitatea aurului fin (pur) din componența finală a bijuteriei este de 585/750 unități pe mie, în cazul bijuteriilor din platină, aceasta se regăsește în proporție de 95% (restul de 5% fiind alte metale). Procedurile de turnare și finisare a bijuteriilor din platină sunt mult mai complexe și delicate decât în cazul aurului alb. Din aceste motive, o bijuterie din platină va fi întotdeauna mai costisitoare ca una din aur,  dar și mai prețioasă, și mai rezistentă în timp.

Dacă recondiționarea unei bijuterii din aur necesită refinisare și, eventual (în cazul aurului alb), rerodinare, în cazul platinei, pentru a-i reda strălucirea după ce timpul și zgârieturile și-au lăsat amprenta, tot ce trebuie făcut este să fie spălată.

Îngrijire
Aurul, fiind un element natural, este afectat de compușii chimici din produsele cosmetice, care îl pot deteriora. Vă recomandăm să nu purtați bijuteriile când utilizați astfel de produse. Pentru curățarea bijuteriilor, puteți folosi o cârpă moale, înmuiată într-o soluție apoasă de săpun delicat.

Valmand® vă sfătuiește să apelați la un bijutier pentru curățarea profesională a bijuteriilor din metale prețioase cu diamante sau pietre naturale prețioase.