Cum sa aleg diamantul?

Urmeaza sa faci o investitie financiara si emotionala, o alegere deloc usoara. Tocmai de aceea vei afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre veridicitatea si calitatile unui diamant.

Vom vorbi pe scurt despre sistemul celor 4C, perfectionat în anii ’50 de Institutul American de Pietre Pretioase (Gemological Institute of America – GIA), acceptat pe plan mondial, atat de gemologi cat si de investitori.

Acest sistem reprezinta cele patru caracteristici esentiale ale diamantelor: greutate (carat), culoare, claritate si taietura (cut). Cel mai important pentru tine este sa intelegi cum acesti 4C influenteaza calitatea si valoarea diamantelor.

Pretul final al unei bijuterii cu diamante, include, pe langa valoarea in sine a diamantului, valoarea aurului (a carui puritate este exprimata in K - Karate) si manopera realizarii bijuteriei, care difera in functie de complexitatea si/sau metodele tehnologice aplicate.

Inarmat cu aceste informatii, poti fi sigur ca vei face o alegere chibzuita si corecta chiar inainte de a pasi intr-un magazin de bijuterii sau comanda online piesa dorita.

1. Primul "C" - caratul (greutatea)

Caratul este unitatea de masura standard pentru greutatea diamantului.Termenul este de provenienta greceasca ("keration"). In antichitate, "keration" era denumirea pentru samburii de roscova, folositi ca unitate de masura a pietrelor naturale, si nu numai. In Romania, Caratul a fost adoptat in 1911.

Un carat (ct) echivaleaza cu 1/5 dintr-un gram, adica 0,20 grame. Prin urmare, 5 ct = 1,00g. Diamantele de peste 2 carate sunt rare, fiind gasite mai greu in explorarile miniere, ceea ce le face mai valoroase. De aceea, un diamant de 2 carate este mai valoros decat 2 diamante de cate 1 carat fiecare de calitate comparabila, de aici si pretul lor mai ridicat.

Cand comparam doua diamante de aceeasi marime nu trebuie sa facem greseala de a le considera de aceeasi greutate (numar de carate). In functie de cum au fost taiate pot avea greutati diferite. De exemplu, un diamant taiat prea adanc (mai ascutit), ar putea parea mic pentru greutatea sa, si suferi din punct de vedere al stralucirii.

In functie de taietura, caratajul diamantelor ( greutatea ) este in stransa legatura cu diametrul vizibil.

Iata rapoartele intre greutate si dimensiunea vizibila a diamantelor cu taietura rotunda ( briliant ), aceasta fiind cea mai folosita forma in accesorizarea unei bijuterii cu diamante:

2. Al doilea "C" - culoarea

Culoarea se vede in diamante sub o tenta de galben. Cu cat un diamant este mai lipsit de culoare(incolor), cu atat gradul lui pe scala de culoare va fi mai bun.

GIA clasifica culoarea diamantelor pe o scala descendenta, de la D la Z, unde D este complet incolor, iar Z prezinta o tenta vizibila de culoare galben-maroniu. Distinctia intre aceste trepte individuale de culori este aproape invizibila unui ochi liber, neantrenat.

Folositi cursorul de mai jos pentru a observa variatia de tenta galbena raportata la standardul de culoare

D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
DAbsolut incolor. Cel mai mare grad de culoare. Extrem de rar.
E-FIncolor. Doar urme de culoare ce pot fi detectate de un expert gemolog. Un diamant rar.
GAproape incolor. Culoare dificil de detectat si daca un se compara cu un alt diamant de grad mai bun. O valoare excelenta.
HIJAproape incolor. Valoare buna, totusi este usor detectabila o nuanta de culoare, motiv pentru care nu comercializam.
K-MTenta vizibila de culoare galbena. Nu comercializam.
N-ZTenta vizibila de culoare galbena. Nu comercializam.

Din punct de vedere culoare mai este important si aspectul de Fluorescenta. Multe diamante au nivele diferite de fulorescenta,rezultand, sub lumina de neon intr-un aspect albastru neplacut. Fluorescenta unui diamant poate sa aibe urmatoarele intensitati : Foarte puternica / Puternica / Medie / Slaba / Fara fluorescenta

Din pacate in Romania, multi bijutieri evita sa vorbeasca despre fluorescenta, furnizand diamante puternic fluorescente (evident de valoare si calitate inferioara) la preturi de diamante fara fluorescenta. Intotdeauna solicitati maximul de detalii tehnice despre diamantul pe care doriti sa il achizitionati.

Valmand foloseste si recomanda numai diamantele cu grad de culoare minim G si fara fluorescenta.

3. Al treilea "C" - claritatea

Claritatea se masoara in numarul si marimea celor mai mici imperfectiuni gasite in aproape toate diamantele. Majoritatea imperfectiunilor sunt microscopice, si nu afecteaza frumusetea diamantelor. Diamantele cu cele mai putine si mici imperfectiuni au cel mai mare grad pe scala sistemului GIA al Claritatii.

Sistemul GIA gradeaza Claritatea diamantelor in 11 categorii distincte. FL si IF include gama diamantelor fara imperfectiuni interne sau externe, foarte rare pe piata, si cele mai valoroase. Categoria l1, l2 si l3 prezinta incluziuni vizibile si sunt cele mai slabe calitativ si valoric.

Valmand recomanda diamantele cu grad de claritate minim SI1

Folositi cursorul de mai jos pentru a observa diferentele vizibile dintre standardele de incluziuni

FL IF VVS1 VVS2 VS1 VS2 SI1 SI2 I1 I2 I3
FL, IFFlawless: fara imperfectiuni interne sau externe. Internally Flawless: fara imperfectiuni interne. Foarte rar.
VVS1, VVS2Very, Very Slight Inclusions: aproape imposibil de detectat imperfectiuni chiar si sub marire 10x. Calitate excelenta pentru diamante.
VS1, VS2Very Slight Inclusions: imperfectiuni foarte greu vizibile chiar si cu lupa 10x. Mai putin costisitoare decat VVS1 si VVS2.
SI1, SI2Slight Inclusions: imperfectiuni vizibile doar cu lupa cu marire 10x . Valoare buna.
I1, I2, I3Imperfect: Incluziuni vizibile cu ochiul liber. Nu comercializam.
4. Al patrulea "C" - taietura (cut)

Gradul de taiere al diamantelor este o masura obiectiva de a masura performanta luminoasa, generic descrisa ca "stralucire".

Cand un diamant este taiat in proportii corecte (ideale), lumina se intoarce prin partea de sus a diamantului(denumita de gemologi "table"). Daca taietura este adanca lumina se pierde prin partile laterale, iar daca este superficiala lumina se pierde prin pavilion(partea de jos a diamantului), inainte de a putea fi reflectata.

Briliantul

Cel mai bine proportionat si fatetat diamant este "briliantul rotund" sau simplu "briliant". Aceasta taietura a fost inventata de Marcel Tolkowsky in 1919, prin indicarea unui numar ideal de 57 fatete, un diamant cu unghiuri si proportii ideale. Tolkowsky a realizat acest calcul special pentru diamante taiate in forma rotunda (brilliant), ca sa-i scoata in evidenta in cel mai bun mod stralucirea.

Sistemul GIA clasifica Taietura Diamantelor in 5 categorii distincte:

Taietura ideala Taietura excelenta, foarte buna Taietura buna, corecta Taietura slaba
EXCELENTAPrezenta la aproximativ doar 3% din diamante. Se reflecta teoretic toata lumina care intra in diamant. O taietura deosebita si foarte rara.
FOARTE BUNAPrezenta la aproximativ 15 % din diamante. Reflecta aproximativ aceeasi cantitate de lumina ca si taietura ideala, dar este regasibila la costuri mai accesibile.
BUNARegasibila la 25 % din diamante. Reflecta majoritatea luminii care intra in diamant. Mult mai economica din punct de vedere financiar decat o taietura foarte buna.
CORECTARegasibila la 35% din diamante. O taietura acceptabila nu o sa fie la fel de buna ca o taietura foarte buna dar face parte inca din taieturile definitorii ale diamantelor.
SLABADiamantele au forma alungita si ingusta sau aplatizata si subtire de asa natura incat majoritatea luminii ce intra in ele se reflecta doar in laterale si in parte inferioara. Valmand nu foloseste diamante cu taietura slaba.

Pe langa taietura, pentru o stralucire maxima mai sunt importante si:

Simetria

Cu cat simetria fatetelor este mai mare, cu atat diamantul arata mai bine. Astfel, se permite luminii sa se reflecte dintr-o fateta in alta, la fel ca atunci cand este prinsa intre doua oglinzi. De aceea, sugeram clientilor nostri sa aleaga diamantele care se situeaza pe nivelele ridicate de masurare a taieturii, conform scalei de gradatie GIA, pentru a avea o bijuterie deosebita.

Slefuirea

Un diamant nu este complet fara slefuire, care sporeste finetea suprafetei acestuia. Daca slefuirea este una de slaba calitate, piatra pretioasa va avea de suferit nu doar ca si stralucire, ci ca si efect pe care il are la atingere.

Valmand recomanda si foloseste numai diamante ce au o taietura, simetrie si slefuire foarte bune ( VG ) sau excelente ( EX )

5. Al cincelea "C" - calitatea produselor Valmand

Seriozitatea si certificatul pe care magazinul de bijuterii le ofera cumparatorului asigura ca banii cheltuiti sunt o investitie corecta in piesa dorita. Un comerciant care nu isi da interesul in a-ti explica diferentele intre anumite diamante sau care nu te ajuta sa alegi piatra potrivita cu bugetul tau probabil ca nu iti va castiga increderea si nici comanda.

Alege cu atentie de unde si ce cumperi. Tu ai ultimul cuvant de spus!

Valmand recomanda si comercializeaza exclusiv bijuterii cu diamante ce au minim Taietura Foarte Buna, Culoare G si Claritate SI1, polish + simetrie minim VG, fara fluorescenta, calitati ce ofera un raport calitate/pret foarte bun.

Nu sunt produse în această categorie.