Cum se fac bijuteriile la comanda?

Bijuteriile la comanda sunt o optiune foarte des aleasa de catre cei care pun pret pe unicitate sau de catre cei care isi doresc un model anume. Procesul este, deopotriva, complex si simplu pentru un bijutier priceput si implica o comunicare activa atat din partea acestuia, cat si din partea clientului. Putem spune, in mod sigur, ca realizarea unor bijuterii la comanda este o actiune ce da nastere unei forme de arta colectiva, in care o parte vine cu emotia si povestea modelului sau demnificatiei alese, iar cealalta vine cu maiestria tehnica si cu propria viziune, creand, astfel, un model ce niciodata nu va mai putea fi reprodus cu exactitate.

Totusi, care este povestea din spatele unei bijuterii la comanda si ce implica acest lucru?

Realizarea bijuteriilor implica tehnologii avansate si o cercetare atent si dedicat sustinuta. Procedura este lunga si migaloasa, inca de la primii pasi, atunci cand clientul si bijutierul se intalnesc pentru a disuta ideea de baza si pana la procesul final. Fiecare produs trece prin anumite etape specifice, pana cand se obtine o forma finala, de o frumusete unica.

Fiecare element al unei bijuterii – pietrele, metalul pretios si/sau accesoriile – vor trece printr-o serie de etape, fiind nevoie a fi manipulate si prelucrate independent, pentru ca, mai apoi, sa fie unite sub o forma finala. De aceea, este esential ca atat clientul, cat si bijutierul sa acorde suficient timp dezvoltarii fiecarui, iar cel din urma sa realizeze importanta manoperei pe care o are si sa detina setul de abilitati necesare pentru a o realiza.

Realizarea designului

Primul pas al acestui proces este realizarea designului pe hartie. In acest moment, interventia clientului este esentiala, deoarece aici el isi poate detalia dorintele sau schimba deciziile. Recomandam sa ascultati sfaturile si recomandarile bijutierului si sa ii lasati acestuia libertate de exprimare suficienta pentru a isi etala arta si a scoate maximul de potential de care este capabil.

Aceasta etapa implica desen, emotie si poveste, intr-un fel care a dus la nasterea unora dintre cele mai valoroase obiecte ale istoriei. Retineti ca realizarea bijuteriilor este, deopotriva, arta si stiinta, creatie si tehnica.

Conceptul astfel desenat este inceputul procesului de realizare si nu poate lipsi din realizarea bijuteriilor. El este, totusi, destul de brut, cizelarile asupra lui urmand a fi aduse la momentul efectuarii manoperei.

Realizarea matritei

Dupa ce s-a realizat schita designului, urmatoarea etapa este realizarea unei matrite de ceara, cu ajutorul careia se va turna materialul sub forma dorita. In acest moment se foloseste tehnologie de inalta definitie si de ultima generatie, pentru ca modelul sa fie perfect si conform standardelor impuse in timpul crearii designului. Este un pas crucial in realizarea bijuteriilor la comanda si de el depinde foarte mult rezultatul final.

Turnarea materialului

Turnarea materialului este, de asemeni, un proces foarte complex si care necesita atentie sporita din partea bijutierului. Aici intervin si abilitatile si experienta celui care executa acest pas, deoarece o singura miscare gresita poate conduce la un rezultat dezastruos.

Matrita din ceara este asezata intr-un container de otel umplut cu pulbere, care este incalzit la o temperatura de 550 grade Celsius care topeste ceara si solidifica materialul din jurul ei, creandu-se, astfel, o a doua matrita, ce va fi folosita pentru turnarea materialului si realizarea scheletului bijuteriei. In aceasta este turnat metalul pretios lichefiat care apoi este racit.

Pilirea metalului pretios

Desi pare un proces simplu, pilirea metalului pretios care formeaza o bijuterie este un proces care necesita abilitati speciale, indemanare, instrumente deosebita si foarte multa rabdare. In aceasta etapa se elimina imperfectiunile ramase in urma topirii materialului si se confera slefuire acestuia.

De asemeni, in aceasta etapa se pot crea unele forme aparte sau realiza modele adiacente.

Slefuire

Urmatorul pas consta in slefuire. Desi o anumita stralucire si netezire a fost data bijuteriei in etapa precedenta, acum se obtine forma finala a materialului prin acest proces. Acum, se opereaza atent fiecare milimetru al bijuteriei si se slefuieste pana la cel mai inalt grad posibil de stralucire si netezire, folosind instrumente fine. Dupa ce acest proces este incheiat, bijuteria este atent spalata cu mana sau prin bai supersonice.

Infrumusetarea si procesul decorativ

Dupa ce produsul a fost slefuit, acesta este trimis spre echipa care se ocupa de infrumusetarea sa. In tot acest timp, insa, au fost prelucrate pietrele pretioase necesare, fiind taiate in marimea si forma potrivita si, de asemeni, slefuite. Acestea vor fi incastrate in bijuterie imediat dupa ce aceasta a iesit din procesul de infrumusetare.

Aceasta etapa cere o rabdare imensa si un antrenament foarte mare, o precizie extrema si o atentie sporita la detalii, pentru ca produsul final sa fie o piesa de arta deosebita, fara defecte.

Finisare

Totusi, prelucrarea metalului pretios nu s-a terminat aici. Urmeaza etapa de finisare, atunci cand acestuia i se da o re-slefuire de finete mare, care va conferi acestuia aspectul final ce poate fi observat pe rafturile magazinelor.

Placarea

In unele cazuri, asa cum ati putut citi si in ghidul in care descriem cu lux de amanunte diferentele intre „Bijuteriile de aur si platina”, in unele cazuri, produsele au parte de o placare cu anumite metale, pentru a li se spori calitatile precum culoarea sau stralucirea. In cazul aurului alb, de exemplu, se foloseste rodiu, insa metalele folosite in acest sens sunt foarte variate. Si acum, placutele fine de metal vor trece prin pilire, slefuire si finisare, pentru ca aspectul final sa fie cel dorit.

Testarea calitatii

Nici un produs nu iese din mainile bijutierilor fara a i se testa calitatea finala. Bijuteria este atent verificata sa nu aiba imperfectiuni, fiecarei piese acordandui-se o atentie excesiva de catre bijutieri cu experienta mare, piesele defecte fiind retrimise spre departamentele responsabile.

Asadar, iata ca nici o bijuterie la comanda nu este doar un simplu produs. Ea necesita zeci sau sute de ore de munca din partea unei echipe complexe, cere niste abilitati speciale si folosirea unui echipament performant. In ciuda acestui fapt, insa, pretul bijuteriilor la comanda este unul accesibil, astfel incat ar fi chiar indicat sa luati in calcul si aceasta posibilitate daca, dupa indelungi cautari, nu ati gasit ceea ce doriti, sau daca vreti sa va aratati dragostea unica fata de o persoana, printr-un cadou deosebit.

Nu sunt produse în această categorie.