Menu
Coşul tău

Cum se fac bijuteriile la comandă?

Bijuteriile la comandă sunt o opțiune foarte des aleasă de către cei care pun preț pe unicitate sau de către cei care își doresc un model anume. Procesul este, deopotrivă, complex și simplu pentru un bijutier priceput și implică o comunicare activă, atât din partea acestuia, cât și din partea clientului. Putem spune, în mod sigur, că realizarea unor bijuterii la comandă este o acțiune ce dă naștere unei forme de artă colectivă, în care o parte vine cu emoția și povestea modelului sau semnificației alese, iar cealaltă vine cu măiestria tehnică și cu propria viziune, creând, astfel, un model ce niciodată nu va mai putea fi reprodus cu exactitate.

Care este povestea din spatele unei bijuterii la comandă și ce implică acest lucru?

Realizarea bijuteriilor implică tehnologii avansate și o cercetare atentă. Procedura este lungă și migăloasă, încă de la primii pași, atunci când clientul și bijutierul se întâlnesc pentru a discuta ideea de bază și până la procesul final. Fiecare bijuterie trece prin anumite etape specifice, până când se obține o forma finală, de o frumusețe unică.

Elementele unei bijuterii – pietrele, metalul prețios și/sau accesoriile – vor trece printr-o serie de etape, fiind necesar a fi prelucrate independent, pentru ca, mai apoi, să fie unite sub o formă finală. De aceea, este esențial ca atât clientul, cât și bijutierul să acorde suficient timp dezvoltării fiecăruia, iar acesta din urmă să realizeze importanța manoperei și să dețină abilitățile necesare pentru a o concretiza.

Realizarea designului

 
Primul pas al acestui proces îl reprezintă realizarea designului. În acest moment, intervenția clientului este esențială, deoarece acum își poate detalia dorințele sau schimba deciziile. Vă recomandăm să ascultați sfaturile și recomandările bijutierului și să îi lăsați libertate de exprimare suficientă pentru a-și etala arta.

Etapa implică desen, emoție și poveste, într-o manieră care a dus la nașterea unora dintre cele mai valoroase obiecte ale istoriei. Rețineti că realizarea bijuteriilor este, deopotrivă, artă și știință, creație și tehnică.

Conceptul astfel desenat constituie începutul procesului și nu poate fi omis. El este totuși într-o variantă destul de brută, cizelările asupra lui urmând a fi aduse în timpul manoperei.

Realizarea matriței
După ce s-a realizat schița designului, următoarea etapă constă în crearea unei matrițe de ceară, cu ajutorul căreia se va turna materialul sub forma dorită. În acest moment, se folosește tehnologie de înaltă definiție și de ultimă generație, pentru ca modelul să fie perfect și conform standardelor impuse în timpul creării designului. Este un pas crucial în realizarea bijuteriilor la comandă și de el depinde foarte mult rezultatul final.

Turnarea materialului
Turnarea materialului este, de asemenea, un proces complex, care necesită atenție sporită din partea bijutierului. Aici intervin și abilitățile, și experiența sa, deoarece o singură mișcare greșită poate conduce la un rezultat dezastruos.
Matrița din ceară se așază într-un container de oțel umplut cu pulbere, care se încălzește la o temperatură de 550 grade Celsius. Ceara se topește și solidifică materialul din jurul ei, creându-se, astfel, o a doua matriță, ce va fi folosită pentru turnarea materialului și realizarea scheletului bijuteriei. În ea este turnat metalul prețios lichefiat, care apoi este răcit.

Pilirea metalului prețios


Deși pare un proces simplu, pilirea metalului prețios care formează bijuteria necesită abilități speciale, îndemânare, instrumente deosebite și foarte multă răbdare. Acum se elimină imperfecțiunile rămase în urma topirii materialului și se slefuiește.

În aceasta etapă se pot crea unele forme aparte sau realiza modele adiacente.

Șlefuirea
Următorul pas constă în șlefuire. Deși o anumită strălucire și netezire a fost dată bijuteriei în etapa precedentă, acum se obține forma finală a materialului. Se operează atent fiecare milimetru al bijuteriei și se șlefuiește până la cel mai înalt grad posibil de strălucire și netezire, folosind instrumente fine. Ulterior, bijuteria este atent spălată cu mâna sau prin băi supersonice.

Infrumusețarea și procesul decorativ

După ce produsul a fost șlefuit, este trimis spre echipa care se ocupă de înfrumusețarea sa. În tot acest timp însă, au fost prelucrate pietrele prețioase necesare, fiind tăiate în mărimea și forma potrivite și, totodată, șlefuite. Ele vor fi încastrate în bijuterie imediat după ce a ieșit din procesul de infrumusețare.

Etapa cere răbdare imensă și antrenament foarte mare, precizie extremă și atenție sporită la detalii, pentru ca produsul final să fie o piesă de artă deosebită, fără imperfecțiuni.

Finisarea
Prelucrarea metalului prețios nu se încheie aici. Urmează etapa de finisare, atunci când i se dă o re-șlefuire de finețe mare, care îi va conferi aspectul final ce poate fi observat pe rafturile magazinelor.

Placarea
În unele cazuri, așa cum am menționat și în ghidul în care descriem amănunțit diferențele dintre „Despre bijuteriile de aur și platină”, piesele au parte de placare cu anumite metale, pentru a li se spori calitățile precum culoarea sau strălucirea. Pentru aurul alb, de exemplu, se folosește rodiu, însă metalele întrebuințate sunt foarte variate. Și de această dată plăcuțele fine de metal vor trece prin pilire, șlefuire și finisare, pentru ca aspectul final să fie cel dorit.

Testarea calității
Niciun produs nu iese din mâinile bijutierilor fără a i se testa calitatea finală. Bijuteria este atent verificată să nu aibă imperfecțiun. Fiecărei piese i se acordă o atenție excesivă de către bijutieri cu experiență mare, iar cele care prezintă defecte sunt retrimise spre departamentele responsabile.

Prin urmare, nicio bijuterie la comandă nu este doar o simplă piesă. Ea necesită zeci sau sute de ore de muncă din partea unei echipe complexe, cere abilități speciale și folosirea unui echipament performant. În pofida acestui aspect însă, prețul bijuteriilor la comandă este unul accesibil, astfel încât ar fi chiar indicat să luați în calcul și o asemenea variantă dacă, după îndelungi căutari, nu ați găsit ceea ce doriți, sau dacă vreți să vă arătați dragostea unică față de o persoană, printr-un cadou deosebit.