Platina este un metal greu pretios. Deoarece este deopotriva dens si usor maleabil, se foloseste in special in industria bijuteriilor. Isi trage numele din cuvantul spaniol „platina”, care inseamna „argint mic”. Este extrem de rara, motiv pentru care se si comercializeaza la un pret mai ridicat. Este mai rezistent decat alte materiale: in timp ce argintul si aurul alb au nevoie de mai multe reparatii, bijuteriile din platina au nevoie mai rar de reparatii. Este un material hipoalergenic, fiind recomandat persoanelor cu pielea subtire.


Unde se gaseste platina si la ce se foloseste?


Platina se extrage de secole in mine, cele mai multe aflandu-se in Africa de Sud, Rusia si Canada. S-a descoperit ca acest material se gaseste si pe suprafata lunii si a meteoritilor. Urme de platina s-au gasit acolo unde meteoritii s-au izbit de Pamant.

In 2010, doar 30% din vanzarile de platina erau folosite pentru crearea bijuteriilor. S-a aratat ca poate fi folosita inclusiv in tratarea cancerului, in sedintele de chimioterapie.


Cum sa ai grija de bijuteriile din platina


– pastreaza-ti bijuteriile din platina in pungute separate, astfel incat sa nu se zgaraie una de alta.

– curata-le cu apa calduta si sapun sau folosind o solutie pentru bijuterii.

– indeparteaza bijuteriile atunci cand faci menajul. Desi e posibil sa nu fie afectate de catre solutiile de curatare, alte pietre si metale pot fi daunatoare.

– orice ajustari ai face bijuteriei, lucreaza cu bijutieri autorizati, asa cum suntem noi, la Valmand.


Desi platina este un metal scump, folosit la bijuterii, rodiul este mai costisitor. Fac parte din aceeasi familie, insa rodiul este mai des folosit pentru a acoperi bijuteriile din metale pretioase, precum cele din aur alb. Acest aspect face bijuteria sa para alba. Bijuteriile se fac rareori total din rodiu, acestea fiind extrem de valoroase. Platina este cel de-al doilea cel mai bine cotat metal de pe piata. Este un metal popular printre cei care cumpara inele de logodna sau verighete, deoarece este foarte rezistenta si nu are nevoie de reparatii pentru zeci de ani.